• No Products in the Cart
  • No Products in the Cart

Ekstravert / Introvert

Sem. Čakam, torej sem. Diham, mislim, torej sem. Kdo sem? Sem vse in sem nič… Sem jin in sem jang.

Na srečanju vodij prostovoljcev v našem društvu (Slovensko društvo hospic) smo med drugim raziskovali naše osebnosti. Koliko značilnosti imamo ekstravertirane in koliko introvertirane osebnosti. Menim, da ni naključje, da smo se tukaj zbrali bolj introvertirani, torej obrnjeni bolj navznoter kot navzven. A pomembno se je zavedati, da tudi introvertirani nosimo v sebi značilnosti ekstravertiranih. Ni človeka enakega človeku. Vsak človek je čudež zase. Vsak točno svoja osebnost. Paziti moramo, ob opazovanju in razumevanju drugih, da ne izhajamo izključno iz svoje izkušnje, da nismo preveč subjektivni, ker navsezadnje lahko ”razumemo” človeka toliko, kolikor smo sami skozi izkušnje v življenju spoznali (seveda delno tudi od pridobljenega znanja, a predvsem skozi naše oči, našo zmogljivost prepoznavanja, dojemanja). Predvidevanja skozi naše oči, izključno skozi svoje izkušnje, so lahko ”nevarna”, v smislu enostranskega pogleda, razumevanja.

Človek se tudi spreminja. Četudi je mogoče bil v mlajših letih bolj ekstravertiran, se lahko z leti ”umiri”. Vrednote, želje, način življenja se mnogim spremeni. Oziroma pridejo na površje bolj druge značilnosti.

Sama se imam za introvertirano osebnost, kar je lahko včasih za posel slabo. Predvsem, če si na samostojni poti. Po drugi strani ti samostojna pot daje večjo svobodo, svobodo raziskovanja, v čemer introvertirani zelo uživa. Je lažje kreativen. Uživam v tišini, uživam v samoti, ne počutim se osamljene, ko sem sama. Nekaj razmišljanja o tišini v mojem blogu: Tišina zunaj in znotraj nas.

A hkrati v sebi prepoznam lahko tudi lastnosti ekstravertiranosti. Lahko se zabavam, lahko sem družabna, mogoče bolj po obdobjih, a te lastnosti so prisotne…

Vsi nosimo v sebi lastnosti tako ekstravertirane kot introvertirane osebnosti.  A običajno so ene močnejše, prevladujoče. In ravno to je zanimivo opazovati. Kaj prevladuje in v kakšni okoliščini se pojavijo druge značilnosti, kaj jih spodbudi na plan…

Katera osebnost si ti?

Izpolni anketnik: Ali si EKSTRAVERTirana ali INTROVERTirana oseba? , s katerim boš hkrati prejel/a razlago rezultatov in s tem dobil/a na to vprašanje tudi odgovor!

Pa veliko užitka ob raziskovanju sebe! 🙂

 

PUSTI KOMENTAR

Sorodne objave